Artykuly 1  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

Malzenstwo z obywatelem amerykanskim i co dalej - czyli 'zielona karta' dzieki malzenstwu.



1. Jesli obywatel amerykanski poslubil osobe, ktora przybyla do USA nielegalnie ( czyli bez wizy/paszportu/na czyims paszporcie itp. ) a poslubiona osoba nie podlega pod ustawe 245(i) to osoba taka NIE MOZE W ZADEN SPOSOB zalegalizowac swojego pobytu w Stanach Zjednoczonych. Sam fakt, ze ktos jest zona/mezem obywatela USA, nie jest wystarczajacy do otrzymania Zielonej Karty. Prosze uwazac na wszelkiego rodzaju ogloszenia "cudownych" osob, ktore obiecuja pomoc w zalatwieniu formalnosci zwiazanych z otrzymaniem Green Card. To najprostsza droga do deportacji albo do wiezienia. 

2. Jesli obywatel USA poslubil osobe, ktora przyleciala do USA z wiza K-1 (narzeczenska), a tenze obywatel nie wystawial zaproszenia i wszelkich dokumentow wymaganych do wydania wizy narzeczenskiej - poslubiona osoba NIE MOZE W ZADEN sposob zalegalizowac swojego pobytu w USA. Wyraznym wymogiem wizy K-1 jest aby dana osoba poslubila tego, kto wystawil wszelkie dokumenty wymagane do otrzymania wizy narzeczenskiej. 

3. Jesli obywatel USA chce poslubic osobe majaca obywatelstwo polskie w Polsce, a obywatel amerykanski NIE posiada polskiego obywatelstwa, wtedy na taki slub wymagana jest zgoda sadu polskiego ( prosze pamietac, ze zabiera to dosc duzo czasu aby taka zgode uzyskac ). 

4. Jesli obywatel USA poslubil osobe majaca wize J-1 a podlegajaca pod sekcje 212(e) i osoba ta nie ma waiver ( czyli zwolnienia z nakazu powrotu do kraju na 2 lata ) => osoba ta NIE moze starac sie o Green Card.

5. Jesli obywatel amerykanski poslubi osobe, ktora ma wazna wize i jest w USA => osoba ta moze ubiegac sie w USA ( bez koniecznosci powrotu do Polski ) o zalegalizowanie swojego statusu czyli uzyskanie Green Card.

6. Jesli obywatel amerykanski poslubi osobe, ktora nie ma waznej wizy ( 'przesiedziala' wize ) i jest w USA => osoba ta moze ubiegac sie w USA ( bez koniecznosci powrotu do Polski ) o zalegalizowanie swojego statusu czyli uzyskanie Green Card.

Osoba, ktora jest mezem/zona obywatela USA i stara sie o Zielona Karte, a w dniu intervew ( czyli rozmowy ) w urzedzie imigracyjnym nie minelo 2 lata od zawarcia zwiazku malzenskiego => osoba ta - w momencie pozytywnego rozparzenia petycji przez oficera imigracyjnego - otrzyma conditional Green Card. Conditional Green Card to Zielona Karta wydawana na 2 lata. Po tych 2 latach nalezy odnowic Zielona Karte. Odnawiajac Zielona Karte nalezy udowodnic, ze nadal jest sie malzenstwem z obywatelem USA, lacza was wspolne wiezi ( np. konto w banku, mieszkanie, dom, dziecko itp. ). Bez wystarczajacych dowodow, ze nadal jestescie malzenstwem petycja o stala Zielona Karte zostanie oddalona, a osoba, ktora otrzymala conditional Green Card bedzie miala z powrotem taki status jaki miala przed otrzymaniem Zielonej Karty. 


SLUB Z OBYWATELEM AMERYKANSKIM W USA
Po slubie z obywatelem amerykanskim - chcac zalegalizowac swoj status w USA - nalezy wyslac do USCIS nastepujace dokumenty:
a) Forma I-130 => petycja obywatela USA skladana na malzonka
b) Forma I-485 => petycja o zalegalizowanie statusu na terenie USA
c) Forma G-325a => 4 sztuki na zone i 4 sztuki na meza 
d) Forma I-765 => nie jest wymagana, ale jesli ktos chce pracowac, to jest to forma o pozwolenie na prace ( otrzymuje sie je bardzo szybko, zaraz po pobraniu odciskow palcow - max. czas oczekiwania to okolo 90 dni )
e) kopia aktu slubu
f) kopia aktu urodzenia osoby, ktora jest mezem/zona obywatela USA => akt urodzenia musi byc przetlumaczony na jezyk angielski; nie jest wymagane tlumaczenie przysiegle ani podpisane przez notariusza
g) kopia aktu naturalizacji obywatela USA badz paszportu amerykanskiego ( ja zawsze radze robic kopie obu tych dokumentow )
h) kopia paszportu osoby poslubionej przez obywatela USA, w tym kopia wizy wjazdowej oraz kopia I-94
i) zdjecia ( twarza wprost do aparatu fotograficznego, nie bokiem ! ) - najlepiej 2 sztuki zdjec obywatela USA, 4 sztuki zdjec osoby starajacej sie o Green Card
j) Forma I-864 => podpisana w obecnosci Notary Public ( czasem wymagana jest tez forma I-864a )
k) kopie podatkow z ostatnich 3 lat ( obu osob czyli obywatela USA oraz jego zony/meza jesli pracowal/a i rozliczal/a sie - nie ma znaczenia, ze ktos pracowal nielegalnie - jesli ktos placil podatki to MUSI dolaczyc kopie, w przeciwnym razie peycja o Green Card bedzie oddalona podczas interview )
l) list od pracodawcy mowiacy gdzie dana osoba pracuje, na jakim stanowisku, jak dlugo i ile zarabia => list musi byc napisany na papierze firmowym!
m) inne wymagane dokumenty ( spis wymaganych dokumentow jest wyszczegolniony w instrukcji do kazdej w/w formy )
Do dokumentow nalezy dolaczyc czek/money order na okreslona sume - mozna ja obliczyc patrzac na web site USCIS gdzie obok kazdej wymaganej formy jest pokazane ile kosztuje przyjecie i rozpatrzenie tejze formy przez urzad imigracyjny. http://uscis.gov/graphics/formsfee/forms/

Po wyslaniu dokumentow do USCIS - UWAGA: wysylamy dokumenty do USCIS pod ktory podlega adres skladajacego dokumenty - po kilku tygodniach ( najczesciej okolo 2 tygodni ) zostaje przyslane potwierdzenie zlozenia dokumentow i informacja o tym gdzie nalezy sie zglosic na pobranie odciskow palcow albo kartka informujaca, ze dana osoba sama musi zrobic sobie appointment na odciski palcow. 
Idac na pobranie odciskow palcow nalezy wziac ze soba WSZYSTKIE listy otrzymane z urzedu imigracyjnego w naszej sprawie - to jest wazne, bo mimo, ze wymagany jest tylko dokument mowiacy o odciskach palcow to bardzo czesto juz w urzedzie imigracyjnym osoba, ktora rejestruje do pobierania odciskow palcow, prosi o pokazania wszelkich listow otrzymanych z USCIS.

Nastepnie trzeba czekac na wezwanie do urzedu imigracyjnego na interview ( na interview trzeba pojsc z malzonkiem!). Na interview / rozmowe czeka sie roznie: zalezne jest to od miejsca gdzie zlozone sa nasze dokumenty. I tak np. osoby w NJ moga czekac okolo 9 miesiecy, a osoby w NYC az 2-2,5 roku. Czas rozpatrywania petycji ( patrzymy na petycje I-485 ) jest podany na web site USCIS. W czasie oczekiwania na wezwanie z urzedu imigracyjnego nie dostaje sie zadnych listow, zawiadomien oprocz wezwania na interview - tak ze nalezy po prostu czekac. 

Na interview nalezy przyniesc komplet wymaganych dokumentow ( w zawiadomieniu bedzie konkretnie napisane co jest wymagane ). Prosze pamietac, ze nalezy miec ze soba badania lekarskie, jesli jest to wyszczegolnione na liscie dokumentow, ktore nalezy ze soba wziac na interview! Komplet pytan pomocniczych do interview dostepny jest na naszej stronie glownej.

UWAGA: bardzo czesto zdarza sie, ze od razu ze wszystkimi dokumentami wysylanymi do Chicago wymagane jest wyslanie badan lekarskich - nie dotyczy to jednak wszystkich USCIS. Dlatego zanim wyslecie Panstwo badania (a nawet zanim w ogole je zrobicie) dobrze byloby zadzwonic pod bezplatny numer urzedu imigracyjnego i zapytac czy Wasz USCIS wymaga wyslania badan do Chicago. Badania nie sa wazne bezterminowo, szkoda byloby wiec je ponawiac przed interview, bo to sprawa niestety kosztowna.


SLUB Z OBYWATELEM AMERYKANSKIM W POLSCE
a) obywatel USA sklada petycje I-130 do wyznaczonego USCIS (mozna - jesli ktos ma obywatelstwo takze polskie - do konsulatu amerykanskiego/ambasady USA w Polsce, ale prosze nie sugerowac sie, ze ktos dostanie wize imigracyjna w ciagu 2 tygodni ( jak to mowi wiele osob .. ). Oprocz I-130 nalezy tez wyslac G-325a ( po 4 sztuki na zona i 4 sztuki na meza ), kopie aktu slubu wraz z tlumaczeniem na j.angielski, kopie aktu urodzenia wspolmalzonka obywatela USA, kopie naturalizacji oraz/albo paszportu amerykanskiego, zdjecia
b) czekamy na zaakceptowanie petycji przez USCIS 
c) kiedy jest zaakceptowana petycjawtedy dokumenty przenoszone sa do National Visa Center
d) NVC powiadamia tak osobe w USA jak i osobe w Polsce o przejeciu sprawy
e) po wyznaczeniu agenta, wplacie kwoty wymaganej przez NVC -> sponsor ( czyli obywatel USA ) wysyla do NVC Forme I-864 wraz z wymaganymi dokumentami
f) po zaakceptowaniu tejze formy przez NVC juz jest droga otwarta do otrzymania wizy imigracyjnej ( rownoznacznej z Green Card )=> w tym czasie osoba bedaca w Polsce moze juz robic badania lekarskie; z ambasady USA dostaje wykaz dokumentow/form, ktore musi wypelnic i przeslac; do Ministerstwa Sprawiedliwosci wysylana jest prosba o potwierdzenie niekaralnosci
g) wyznaczana jest wizyta w konsulacie/ambasadzie w celu otrzymania wizy imigracyjnej => na wizyte/rozmowe nie jest wymagane aby byc ze wspolmalzonkiem.

Caly proces zabiera doslownie kilka miesiecy ( najczesciej okolo 3-7 => najdluzej jesli sprawa jest rozpatrywana przez USCIS w Californii - wtedy moze sprawa ciagnac sie nawet rok czasu). 
Po przylocie do USA osoba majaca wize imigracyjna nie musi miec zadnego dodatkowego interview, moze od razu isc do pracy ( kiedy bedzie miala Social Security ).


Jesli ktos po slubie w Polsce sklada aplikacje nie w USA a w Polsce wtedy omija sie etap NVC - w takim przypadku wymagana jest jedna osobista wizyta obywatela USA w ambasadzie/konsulacie USA i zlozenie formy I-130 wraz z wymaganymi dokumentami. Nastepni ambasada kontaktuje sie juz bezposrednio z osoba starajaca sie o wize imigracyjna. Nie jest wymagana obecnosc obywatela USA podczas rozmowy z konsulem w sprawie wizy imigracyjnej. Caly proces jest bardzo szybki - czasem zajmuje to nawet okolo 3 miesiecy i wiza imigracyjna zostaje wydana.


Osoby przybywajace do USA z wiza K-1 nie potrzebuja wypelniac petycji I-130 po slubie. 

UWAGA: w niektorych miejscach dstepne jest umowienie sie z urzednikiem imigracyjnym w najblizszym USCIS w celu zlozenia dokumentow ( zamiast przesylania ich do USCIS ). Umowic moza sie za pomoca INFOPASS dostepnego na stronie USCIS. Jest to bardzo wygodna forma, bo urzednik od razu przejrzy dokumenty i - w razie jakis brakow - powie co doniesc badz uzupelnic. INFOPASS dostepny jest tez w jezyku polskim. INFOPASS: http://infopass.uscis.gov/ 


PROSZE PAMIETAC, ZE JESLI ZLOZONA JEST NA NAS PETYCJA I-130 TO SA MINIMALNE SZANSE NA OTRZYMANIE WIZY TURYSTYCZNEJ DO USA! 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: November 19, 2005